Alles klinkt weer als muziek in de oren

Krijg je soms opmerkingen van je naasten, omdat ze hun woorden vaak moeten herhalen? Of merk je dat je de televisie of radio steeds luider moet zetten? Dan kunnen dit de eerste indicaties van gehoorverlies zijn. Het is belangrijk dat onze audiologen deze problemen snel kunnen opsporen, zodat een gepaste oplossing kan voorzien worden.

Ook in woonzorgcentra kan een beroep gedaan worden op onze experts. Een verminderd gehoor heeft dan ook een serieuze impact op het algemeen functioneren van de bewoners. Zo zullen zij misschien minder deelnemen aan gesprekken en zich bijgevolg isoleren. Om de levenskwaliteit op punt te houden, willen we deze problemen dan ook zo goed mogelijk verhelpen.

Van screening tot oplossing

Onze erkende audiologen beginnen het onderzoek steeds met een specifieke gehoorscreening. Daaruit kan afgeleid worden of je eventueel baat hebt bij een hoortoestel. Als dat het geval is, wordt een afspraak met de neus-keel-oorarts gemaakt. Een voorschrift is namelijk noodzakelijk om een gedeeltelijke terugbetaling van het ziekenfonds te kunnen krijgen. Is er nog twijfel? Dan krijg je de mogelijkheid om een proefperiode van gemiddeld een maand bij ons aan te gaan, zodat je de hoortoestellen eerst kan uittesten. 

Voor een eventuele proefperiode vindt er een intakegesprek plaats om de verdere mogelijkheden te bespreken. In woonzorgcentra kan dit gesprek uiteraard ook bijgewoond worden door een familielid of bewindvoerder. Een gehooroplossing is dan ook voor iedereen anders en afhankelijk van diverse factoren. Er zijn verschillende klassen en types hoortoestellen, waardoor de begeleiding van een audioloog onmisbaar is.

Verschillende soorten hoortoestellen

We geven je graag al een korte introductie in de mogelijkheden. Er zijn drie verschillende types hoortoestellen. Zo heb je een luidspreker-in-het-oor, een achter-het-oormodel en een hoortoestel dat zich volledig in het oor bevindt. Vooral de eerste twee types kunnen gebruikt worden bij de meeste vormen van gehoorverlies, waardoor de persoonlijke voorkeur vaak doorslaggevend is.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende klassen. Zo kan je opteren voor een budgetvriendelijk hoortoestel, een basistoestel,  middenklasse en de hoortoestellen van topklasse. Hoe hoger de klasse, hoe meer luistersituaties een toestel aankan, hoe beter het hoortoestel zich automatisch kan aanpassen en hoe verfijnder het geluid. Zo zijn een-op-eengesprekken met alle toestellen mogelijk, maar zal het moeilijker zijn om je in grote groepen te begeven met een basismodel.

Ten slotte bestaan er in de verschillende types en klassen oplaadbare en niet-oplaadbare hoortoestellen. De oplaadbare zijn evenwel alleen beschikbaar vanaf de basisklasse. Het verschil is dat je de oplaadbare hoortoestellen voor het slapen gaan in de oplader steekt, terwijl je bij een niet-oplaadbaar hoortoestel na enkele dagen de batterijen moet vervangen. Bij De Mobiele Zorggroep bieden we overigens pakketten met batterijen voor zes maanden aan, zodat je je hierover geen zorgen hoeft te maken.

Kostprijs en tussenkomst

Zoals je hierboven kon lezen, zijn er heel wat verschillende mogelijkheden. De kostprijs van een hoortoestel is dan ook sterk afhankelijk van je voorkeuren en vooral de gekozen klasse. Indien er voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden, is ook een tussenkomst van je ziekenfonds mogelijk. Hier vind je een overzicht met de verschillende mutualiteiten.

De audiologen van De Mobiele Zorggroep geven je graag toelichting en advies bij de verschillende tarieven en tussenkomsten. Zo kan je met voldoende kennis van zaken een beslissing nemen.